29 apríla, 2024
ZDRAVIE

Zelený čaj alebo čierny čaj?

Zelený alebo čierny čaj – jeho spracovanie a chuť

Zelený čaj alebo čierny čaj ? Mnohí   priaznivci čaju  sa nevedia rozhodnúť, ktorý čaj  je pre ich zdravie  prínosnejší. Je potrebné uviesť, že  zelený čaj  alebo čierny  čaj pochádzajú z rovnakej rastliny Camellia sinensis.  Rozdiely  medzi obomi čajmi  vznikajú v dôsledku  odlišného   spracovania  tejto rastliny.   Okrem rôzneho  spracovania  sa  čaje  líšia svojimi   zdravotnými benefitmi,  chuťou, ako aj  kultúrnym významom. Tento článok  vychádza z vedeckých výskumov, ktoré  skúmali zelený a čierny  čaj  z rôznych aspektov,  najmä z hľadiska ich  zdravotných prínosov pre človeka.  S pomocou  výsledkov  vedeckých štúdií  sa budete môcť   rozhodnúť  pre  ten správny čaj alebo oceniť nuansy oboch.

Čierny čaj prechádza úplným oxidačným procesom, pri ktorom sa listy nechajú úplne zoxidovať. Tento proces dáva čiernemu čaju jeho charakteristickú tmavú farbu a výrazné chuťové profily, ktoré sa môžu pohybovať od sladkej a sladovej až po korenistú a ovocnú. Oxidačný proces tiež prispieva k tvorbe komplexných vôní a chutí, ktoré sú uctievané v kultúrach po celom svete.  Dôsledkom oxidačného procesu  sa polyfenoly ako je epigalokatechín galát (EGCG), epigalokatechín a epikatechín galát, premieňajú v čiernom čaji   na thearubigíny a theaflavíny.  

Na druhej strane zelený čaj je spracovaný tak, aby sa zabránilo oxidácii. Listy sa po zbere rýchlo zahrejú pomocou pary,  aby sa  zabránilo kvaseniu. Výsledkom je čaj, ktorý si zachováva zelenú farbu a má jemnejšiu chuť s chuťovými tónmi. Chuťové tóny zeleného čaju sa pohybujú od trávnatých a rastlinných až po sladké a kvetinové, v závislosti od odrody a spôsobu varenia. Vďaka spôsobu spracovania sa v zelenom čaji nachádzajú polyfenoly ako je epigalokatechín galát (EGCG), epigalokatechín a epikatechín galát.

Antioxidačné vlastnosti

Antioxidačné vlastnosti zeleného alebo čierneho čaju závisia najmä od ich spracovania. Čierny čaj  v dôsledku oxidačného procesu obsahuje menej katechínov,  avšak je zase  bohatý na theaflavíny a thearubigíny. Theaflavíny a thearubigíny  majú tiež silné antioxidačné vlastnosti. Vplyv čierneho a zeleného čaju na  ľudské zdravie bol predmetom rozsiahleho výskumu (Khan & Mukhtar, 2013). Z predmetného  výskumu  vyplynulo, že pitie zeleného  čaju    pôsobí ako  prevencia proti rakovine  z bunkových kultúr. Zelený čaj je bohatý na katechíny. Katechíny predstavujú  typ antioxidantu, ktorý pomáha predchádzať poškodeniu buniek.Zároveň  existujú  dôkazy, že  aj čierny čaj môže mať podobné priaznivé účinky. Konzumácia oboch čajov sa ukázala ako  prospešná pre zachovanie  kardiovskulárneho   a  metabolického zdravia.

Zelený aj čierny čaj obsahujú kofeín a aminokyselinu zvanú L-theanín
Zelený aj čierny čaj obsahujú kofeín a aminokyselinu zvanú L-theanín

Zdravie  kardiovaskulárneho systému

Na zdravie kardiovaskulárneho systému majú vplyv oba čaje. Zelený   čaj alebo  čierny  čaj  (najmä vďaka  ich konzumácii)  môžu prispieť k zníženiu rizika srdcových chorôb. Štúdie ukázali, že tieto čaje môžu zlepšiť krvný tlak, hladinu cholesterolu a zdravie tepien, čo vedie k zdravšiemu srdcu (Peters et al., 2014).

Strata a udržanie hmotnosti

Strata hmotnosti a jej udržanie je spájaná najmä so zeleným čajom. Pozitívny účinok zeleného čaju na hmotnosť vylpýva najmä z jeho kombinácie kofeínu a katechínov.  Účinky   zeleného čaju na  stratu a udržanie hmotností  boli  predmetom  štúdie Hursel et al., 2009. Cieľom tejto štúdie  bolo urobiť systematický prehľad a metaanalýzu  všetkých dostupných dlhodobých štúdií, ktoré skúmali účinky  katechínov nachádzajúcich sa v zelenom čaji   na  stratu hmotnosti a udržanie hmotnosti.  Závery   štúdie     preukazujú, že katechíny alebo zmes epigalokatechín galátu (EGCG) a kofeínu majú pozitívny vplyv na  reguláciu a udržanie   hmotnosti. Výsledky štúdie tiež    naznačujú, že  bežný kofeínový príjem,  ako aj etnická   príslušnosť, môžu  ovplyvniť účinok katechínov obsiahnutých v zelenom čaji.

Mentálna bdelosť a relaxácia

Oba čaje  t.j. zelený čaj  alebo  čierny čaj   vplývajú na mentálnu bdelosť a relaxáciu. Zelený aj čierny čaj obsahujú kofeín a aminokyselinu zvanú L-theanín, ktoré spolu môžu zlepšiť funkciu mozgu, čo vedie k zlepšeniu nálady, bdelosti a kognitívnej výkonnosti.  Na základe  štúdie (Dietz & Dekker, 2017) sa zistilo sa, že afeín  zlepšuje hlavne  výkon pri náročných dlhotrvajúcich kognitívnych úlohách a samozrejmosťou je bdelosť, vzrušenie a elán. Významné účinky sa vyskytli už pri nízkych dávkach 40 mg. Samotný L-theanín zlepšil relaxáciu a zmiernil napätie už od 200 mg. Kombinácia L-theanínu a kofeínu obzvlášť zlepšuje výkon pri úlohách zameraných na prepínanie pozornosti a bdelosti, ale v menšej miere ako samotný kofeín. Kvôli  nižšiemu  obsahu  kofeínu je často zelený  čaj  preferovaný pre jemnejší a stabilnejší stimulačný účinok.

Kultúrny význam

Zelený  a čierny čaj má aj veľký kultúrny význam.  Čierny čaj je základom v juhoázijských (najmä indických a srílanských) a britských kultúrach, pričom sa  často  pije s mliekom a cukrom. Zelený čaj, ktorého korene sú hlboko zakorenené vo východoázijských tradíciách, najmä v Číne a Japonsku, sa zvyčajne konzumuje čistý, bez akýchkoľvek prísad, čo zvýrazňuje jeho jemnú chuť a vôňu.

Záver

Zelený a čierny čaj ponúkajú príjemné zmyslové zážitky a nespočetné množstvo zdravotných výhod. Výber medzi týmito dvoma závisí od osobných preferencií chutí, požadovaných účinkov na zdravie a kultúrneho významu. Či už uprednostňujete robustnú, plnú chuť čierneho čaju alebo jemné svieže chute zeleného čaju, oba čaje sú blahodarným doplnkom vašej každodennej rutiny s množstvom  benefitov pre vaše zdravie.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »