28 apríla, 2024
Zaujímavosti ZDRAVIE

Mrkva -Cesta od perzského korenia k záhradníckemu pokladu

Mrkva

Mrkva, ten farebný klenot v našej záhrade. Mrkva je jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny na svete a jej história je rovnako pestrá ako ona. Pôvodne pochádza z Perzie a pestovala sa najmä pre svoje aromatické listy a semená. Áno, vtedajší ľudia nejedli oranžový koreň, aký poznáme dnes! Skutočná premena mrkvy, ako ju poznáme, sa začala okolo 17. storočia v Holandsku, kde sa vyvinula jej charakteristická oranžová farba – dovtedy bola mrkva fialová, žltá alebo dokonca biela.

Aké farebné mrkvy poznáme ?

Oranžová: Najbežnejšia a najznámejšia, bohatá na betakarotén, Fialová: Táto mrkva má zvyčajne oranžové jadro a je bohatá na antokyány, ktoré sú silnými antioxidantmi. Žltá: Táto mrkva má zvyčajne jemnejšiu chuť a obsahuje luteín, ktorý je vhodný pre zdravie očí. Červená: Obsahuje lykopén, rovnaký antioxidant, ktorý sa nachádza v paradajkách. Je známy svojimi priaznivými účinkami na srdce. Biela: Táto varianta neobsahuje betakarotén, ale je dobrým zdrojom vlákniny a často má jemnejšiu chuť ako ostatné druhy. Čierna: Menej rozšírená čierna mrkva má tmavú fialovú až čiernu farbu a je bohatá na antokyány.

Mrkva je skutočný zázrak, pokiaľ ide o výživu. Je plná betakaroténu, ktorý naše telo premieňa na vitamín A, dôležitý pre zdravý zrak, imunitný systém a rast. Okrem toho mrkva obsahuje vlákninu, vitamín K1, draslík a antioxidanty. A viete čo? Mrkva sa dokonca spája s nižším rizikom niektorých druhov rakoviny.

A teraz k pestovaniu. Mrkva miluje slnečné miesto a dobre odvodnenú piesočnatú pôdu. Príliš ťažká alebo hlinitá pôda môže spôsobiť zakrpatenie alebo deformáciu mrkvy. Pred výsadbou semien je dôležité správne pripraviť pôdu. Mrkva potrebuje dostatok priestoru, preto je dobré vysievať semená s odstupom. Hoci mrkva nie je veľmi náročná na starostlivosť, potrebuje pravidelnú zálievku, najmä počas rastu a vývoja koreňov.

Čo viac? Mrkva je neuveriteľne všestranná. Dá sa jesť surová, varená, pečená, dusená alebo dokonca vo forme džúsu. Každý spôsob prípravy odhalí iný rozmer jej chuti.

Vidíte teda, že mrkva nie je len ďalšia zelenina do šalátu. Je to kus histórie, zdroj výživy a hviezda v našej záhrade. Či už ste skúsený záhradkár alebo začiatočník, mrkva je skvelou voľbou pre každého, kto chce svoj život obohatiť o trochu farby a zdravia.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »