28 apríla, 2024
ZDRAVIE

Vysoký krvný tlak: Príčiny, kritické hodnoty a ako ho znížiť

Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak, známy aj ako hypertenzia, je bežný zdravotný stav, pri ktorom dlhodobý tlak krvi na steny artérií je dostatočne vysoký, že môže nakoniec spôsobiť zdravotné problémy, ako je choroba srdca. Porozumenie príčinám vysokého krvného tlaku, rozpoznanie jeho kritických hodnôt a poznanie spôsobov, ako ho manažovať, môže výrazne znížiť riziká spojené s týmto tichým zabijakom.

Vysoký krvný tlak je často označovaný ako „tichý zabijak“, pretože môže poškodiť vaše telo roky bez akýchkoľvek zjavných symptómov. Krvný tlak sa kvantifikuje dvoma meraniami: systolickým (tlak v artériách, keď srdce bije) a diastolickým (tlak v artériách, keď srdce odpočíva medzi údermi). Normálna hodnota by bola nižšia ako 120/80 mmHg. Presné príčiny vysokého krvného tlaku nie sú vždy jasné, ale existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť vaše riziko. Medzi ne patrí genetika, nezdravá strava, nedostatok cvičenia a nadmerný stres. Porozumenie týmto faktorom je prvým krokom v manažmente vysokého krvného tlaku.

vysoký krvný tlak
Meranie krvného tlaku

Hodnoty krvného tlaku

Hodnoty krvného tlaku sa kategorizujú do normálneho, zvýšeného, hypertenzie prvého stupňa, hypertenzie druhého stupňa a hypertenznej krízy. Hodnota nad 130/80 mmHg sa považuje za vysokú a môže vyžadovať zmeny životného štýlu alebo lieky na jej kontrolu.

Hodnoty krvného tlaku sa klasifikujú na základe odporúčaní zdravotníckych organizácií, ako je Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Americká kardiologická asociácia (AHA). Tieto hodnoty pomáhajú identifikovať normálny krvný tlak, vysoký krvný tlak (hypertenzia) a nízky krvný tlak (hypotenzia). Nasledujúca tabuľka sumarizuje tieto hodnoty:

KategóriaSystolický krvný tlak (mm Hg)Diastolický krvný tlak (mm Hg)Farba
NormálnyMenej ako 120Menej ako 80Zelená
Zvýšený120-129Menej ako 80Oranžová
Hypertenzia 1. stupeň130-13980-89Červená
Hypertenzia 2. stupeň140 alebo vyšší90 alebo vyššíČervená
Hypertenzná krízaVyššie ako 180Vyššie ako 120Červená
Hodnoty vysokého krvného tlaku
  • Normálny krvný tlak (Zelená): Hodnoty v tejto kategórii predstavujú ideálny alebo zdravý krvný tlak.
  • Zvýšený krvný tlak (Oranžová): Táto kategória naznačuje, že jednotlivec môže byť na ceste k vývoju hypertenzie, ale ešte nedosiahol úroveň, ktorá by vyžadovala liečbu liekmi.
  • Hypertenzia 1. stupeň (Červená): Táto úroveň znamená, že osoba má vysoký krvný tlak a môže potrebovať zmeny životosprávy alebo liečbu liekmi.
  • Hypertenzia 2. stupeň (Červená): Táto kategória ukazuje výrazne vyšší krvný tlak, ktorý obvykle vyžaduje kombinovanú liečbu liekmi a zmeny životosprávy.
  • Hypertenzná kríza (Červená): Toto je okamžitá lekárska núdzová situácia, ktorá vyžaduje okamžitú pozornosť, keďže môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám.

Je dôležité si uvedomiť, že tieto hodnoty a kategórie môžu byť prispôsobené individuálnym potrebám pacienta a môžu sa líšiť na základe najnovších vedeckých poznatkov a odporúčaní zdravotníckych organizácií. Pre presnú diagnózu a liečebné odporúčania je vždy najlepšie konzultovať so zdravotníckym pracovníkom.

Ako znížiť vysoký krvný tlak?

Zmeny v Životnom Štýle

Znížte príjem soli

Obmedzte príjem sodíka na menej ako 1500 mg denne.
Jedzte viac ovocia a zeleniny: Snažte sa zaradiť do jedálnička viac potravín bohatých na draslík, ktoré pomáhajú kontrolovať krvný tlak.
Vyberajte si zdravé tuky: Preferujte nenasýtené tuky nájdené v rybách, orechoch a olivovom oleji.

Pravidelná fyzická aktivita

Cvičte aspoň 150 minút miernou intenzitou alebo 75 minút vysokou intenzitou týždenne. Pravidelná fyzická aktivita môže znížiť krvný tlak a zlepšiť zdravie srdca.
Udržiavanie Zdravej Hmotnosti

Znížte nadbytočnú hmotnosť: Každý kilogram stratený môže znížiť krvný tlak približne o 1 mmHg.

Obmedzenie alkoholu

Obmedzte konzumáciu alkoholu: Pite s mierou – maximálne jeden drink denne pre ženy a dva pre mužov.
Prestaňte fajčiť: Fajčenie poškodzuje vaše cievy a zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku.

Manažment stresu

Praktizujte relaxačné techniky: Ako sú hlboké dýchanie, meditácia, joga alebo tai chi.

Medikamentózna terapia


Ak životný štýl a domáce opatrenia nestačia na kontrolu vysokého krvného tlaku, váš lekár môže odporučiť liekovú terapiu. Existuje mnoho typov liekov na vysoký krvný tlak, vrátane:

Diuretiká (tabletky na vylučovanie vody)
ACE inhibítory
Beta-blokátory
Blokátory vápnikových kanálov

Monitorovanie domáceho krvného tlaku


Pravidelné meranie: Monitorujte svoj krvný tlak doma a zaznamenávajte výsledky pre svojho lekára.

Doplňky a alternatívne liečby
Niektoré doplnky a byliny môžu pomôcť pri kontrole krvného tlaku, ako napríklad:

Magnezium
Omega-3 mastné kyseliny
Čierny čaj alebo zelený čaj

Záver
Zníženie vysokého krvného tlaku vyžaduje kombináciu zmeny životného štýlu, prípadne medikamentóznej terapie a pravidelného monitorovania. Diskutujte so svojím lekárom o najlepšom pláne liečby pre vás, a pamätajte, že konzistentné dodržiavanie odporúčaní môže viesť k výraznému zlepšeniu vášho krvného tlaku a celkového zdravia.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »