27 apríla, 2024
Business EKONOMIKA Nezaradené

Čo je SWIFT a akú úlohu zohráva v globálnom bankovníctve ?

SWIFT

V dobe globálnych finančných transakcií zohráva Spoločnosť pre svetovú medzibankovú finančnú telekomunikáciu (SWIFT) kľúčovú úlohu v bankovom sektore. SWIFT je rozsiahla komunikačná sieť používaná bankami a inými finančnými inštitúciami na rýchle, presné a bezpečné odosielanie a prijímanie informácií, ako sú napríklad inštrukcie pre prevody peňazí.

SWIFT a jeho história

SWIFT bol založený v roku 1973 s cieľom riešiť potrebu štandardizovaného, spoľahlivého systému medzinárodnej finančnej komunikácie. Pred jeho existenciou sa finančné inštitúcie spoliehali na systém Telex, ktorý bol pomalší, menej bezpečný a náchylnejší na chyby. Uvedenie SWIFT do prevádzky znamenalo revolúciu v spôsobe prenosu finančných správ naprieč svetom, pričom ponúkalo jednotnú platformu pre bankové transakcie.

Fungovanie

SWIFT sám osebe neprevádza finančné prostriedky, ale skôr odosiela platobné príkazy medzi bankami. Každá finančná inštitúcia, ktorá je súčasťou siete SWIFT, má pridelený jedinečný kód, známy ako BIC (Bank Identifier Code), ktorý umožňuje rýchlu a presnú identifikáciu banky a jej pobočiek. Tieto kódy sú kľúčové pre efektívnu a bezpečnú komunikáciu v rámci globálneho finančného systému.

Význam v medzinárodnom bankovníctve:

Je neoddeliteľnou súčasťou medzinárodného bankovníctva. Sieť umožňuje bankám a finančným inštitúciám vymieňať si finančné informácie, ako sú prevody peňazí, platobné príkazy a potvrdenia o platbách. Tento systém je kritický pre plynulosť medzinárodného obchodu a finančných trhov, keďže umožňuje rýchle a bezpečné transakcie naprieč rôznymi krajinami a menami.

Bezpečnosť je kľúčovým aspektom siete SWIFT. Sieť používa pokročilé šifrovacie metódy a bezpečnostné protokoly na ochranu integrity a dôvernosti prenášaných správ. Okrem toho je predmetom prísnej regulácie a dohľadu zo strany medzinárodných regulačných orgánov, čo zaisťuje jeho spoľahlivosť a dôveryhodnosť v globálnom finančnom prostredí.

Bitcoin a iné kryptomeny fungujú na základe decentralizovanej blockchainovej technológie, ktorá nevyužíva tradičné finančné siete alebo systémy ako je SWIFT. Transakcie s Bitcoinom sa uskutočňujú priamo medzi používateľmi bez zapojenia centrálnych autorít alebo sprostredkovateľov, čo je úplne odlišný systém od toho, ktorý používa SWIFT.

Zohráva nezastupiteľnú úlohu v modernom svete financií, poskytujúc spoľahlivý a efektívny spôsob komunikácie pre banky a finančné inštitúcie na celom svete. Jeho význam a vplyv v medzinárodnom bankovníctve a obchode je neoceniteľný, umožňujúc bezpečné a plynulé finančné operácie naprieč hranicami a menovými systémami.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »