29 apríla, 2024
ZDRAVIE

Sivý, šedý zákal očí, katarakta: príčiny, symptómy, liečba

Sivý zákal

Sivý zákal, známy aj ako katarakta, je bežným ochorením očí, ktoré postihuje mnoho ľudí vo veku nad 40 rokov. Tento stav sa vyznačuje zahmlením alebo zmenou transparentnosti šošovky, čo vedie k postupnému zníženiu zraku. Aj keď katarakta môže ovplyvniť každého, jeho príčiny a liečba sú dôležité pre zachovanie zdravia očí. V tomto článku sa pozrieme na príčiny vzniku sivého zákalu, rôzne možnosti liečby a vhodný čas pre operáciu.


Príčiny vzniku sivého zákalu:

Starnutie: Najčastejšou príčinou zákalu je prirodzený proces starnutia. S vekom sa šošovka stáva tuhšou a menej pružnou, čo spôsobuje jej zahmlenie.

Dedičnosť: Existuje genetická predispozícia pre vývoj zákalu. Ak vaši rodičia trpeli touto podmienkou, máte vyššie riziko jej vzniku.

Slnečné žiarenie: Dlhodobé vystavenie očí silnému slnečnému žiareniu môže prispieť k rozvoju.

Zranenie oka: Poranenie oka môže spôsobiť poškodenie šošovky a viesť k vzniku sivého zákalu.

Chronické ochorenia: Osoby trpiace cukrovkou alebo inými chronickými ochoreniami majú vyššie riziko vzniku.

Sivý zákal symptómy:

Zhoršené vidieť za šera alebo v noci
Zmena farebného vnímania
Zhoršenie ostrosti zraku
Zvýšené oslnenie svetlom
Zmena tvaru zrenice

Liečba sivého zákalu:

Fakoemulifikácia: Fakoemulifikácia je chirurgický zákrok používaný na odstránenie zahmleného šošovky. Počas tohto zákroku sa vykonáva malý rez v oku, cez ktorý sa zavádza ultrazvuková sonda. Táto sonda rozruší zahmlenú šošovku na menšie kúsky, ktoré sú potom odsaté z oka. Potom sa do očnej dutiny zavedie umelá intraokulárna šošovka, ktorá nahradí odstránenú zahmlenú šošovku. Fakoemulifikácia je pomerne bezpečná a účinná a umožňuje rýchlu obnovu zraku.

Lieky: V niektorých prípadoch môže lekár predpísať lieky, ktoré pomáhajú spomaliť progresiu. Tieto lieky sa obvykle predpisujú v raných štádiách ochorenia.

Zmena životného štýlu: Prevencia sivého zákalu zahŕňa aj zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa vyhýbanie sa nadmernému slnečnému žiareniu, zdravú stravu bohatú na antioxidanty a pravidelné kontroly u očného lekára.

Kedy operovať sivý zákal:

Ideálne je operovať, keď začne výrazne obmedzovať váš denný život a aktivity. Ak symptómy sivého zákalu vážne ovplyvňujú váš zrak a životný štýl, je čas konzultovať s očným lekárom možnosť operácie. Čím skôr sa rozhodnete pre zákrok, tým skôr môžete začať cítiť jeho prospech a vrátiť si kvalitu svojho videnia.

Je dôležité si uvedomiť, že čím skôr sa diagnostikuje a rozhodne sa o operácii, tým efektívnejšia môže byť liečba. Ak si všimnete akékoľvek zmeny vo vašom videní alebo symptómy sivého zákalu, neváhajte navštíviť očného lekára. Včasná diagnóza a liečba môžu pomôcť minimalizovať negatívne účinky tohto ochorenia a udržať váš zrak zdravý a ostrovný.

Ďalší článok – Vysoký krvný tlak

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »