27 apríla, 2024
Technológie

Izolácia cez EPS sokle

Soklová izolacia

Nedostatočná pozornosť venovaná izolácii sokla môže mať závažné dôsledky. Je dôležité zabrániť chybám pri izolácii, aby ste predišli problémom s plesňami a strate tepla, a tým chránili stabilitu a kvalitu základov vášho domu. Dobre navrhnutá izolácia sokla zabezpečí nielen tepelnú úsporu, ale aj ochranu pred vlhkosťou a inými nepriaznivými vplyvmi prostredia. Je vhodné venovať pozornosť aj výberu správneho materiálu a profesionálnemu spracovaniu, aby ste dosiahli optimálne výsledky a dlhodobú životnosť vašej stavby.

Ako sa vyhnúť chybám pri zateplení

Pri pohľade na dom je ľahké prehliadnuť jeho súčasti, ako je sokel, no jeho úloha je kľúčová pre stabilitu a životnosť stavby. Ak chcete zabezpečiť ochranu základov domu a predísť problémom s plesňami a únikom tepla, je nevyhnutné, aby bol EPS sokel riadne zateplený. Existuje niekoľko bežných chýb, ktoré sa pri zateplení sokla často vyskytujú, no s niekoľkými správnymi postupmi ich môžete ľahko predísť.

Je dôležité venovať pozornosť nielen samotnému zatepleniu sokla, ale aj jeho správnemu umiestneniu a výberu vhodného materiálu. EPS Sokel je kľúčovým prepojením medzi nadzemnými stenami a suterénom alebo základmi budovy. Pri nesprávnej izolácii môžu vzniknúť vážne problémy, ako je tvorba plesní a tepelné straty, ktoré môžu ovplyvniť celkovú stabilitu a kvalitu vášho domu.

Správny návrh EPS sokla

Okrem toho by mala byť izolácia EPS sokla navrhnutá a umiestnená tak, aby poskytovala dostatočnú ochranu pred vlhkosťou a inými nepriaznivými vplyvmi životného prostredia. Dôkladné zváženie všetkých týchto aspektov a dodržiavanie správnych postupov pri zateplení sokla vám pomôžu dosiahnuť optimálne výsledky a dlhodobú životnosť vášho domu.

Pri výbere materiálu na izoláciu EPS sokla je kľúčové mať na pamäti štruktúru povrchu. Vyhnite sa hladkým materiálom a radšej zvoľte taký, ktorý má zdrsnený povrch alebo vaflovú štruktúru. Príliš hladký povrch by mohol spôsobiť, že omietka alebo obklad sa s časom začnú odlupovať.

Aká hrúbka EPS sokla je správna?

Je dôležité aj zvážiť správnu hrúbku izolácie pre spodnú časť stavby. Pri rekonštrukcii starších domov sa často používa zatepľovanie so hrúbkou 100 až 150 mm pre steny, pričom izolačná doska pre sokel by mala byť mierne tenšia. Pri nových, energeticky úsporných domoch je štandardne používaná hrúbka zateplenia stien 200 až 300 mm, čo by malo byť reflektované aj v hrúbke izolácie sokla, ktorá by mala byť prispôsobená. V súčasnosti existuje na trhu široká ponuka izolačných dosiek rôznych hrúbok, takže často nie je potrebné ich ďalšie lepenie.

EPS sokle od MASTER PLASTU

MASTER PLAST EPS soklové dosky sú charakterizované svojou vaflovou štruktúrou, čo zabezpečuje spoľahlivú priľnavosť lepidiel. Okrem ich vysokej pevnosti sú ideálnym riešením na ukončenie hydroizolácie nad terénom a umožňujú spojité aplikácie omietok až po úroveň terénu. Na stránke spoločnosti MASTER PLAST s.r.o. nájdete ďalšie informácie o vhodných materiáloch na izoláciu spodnej časti stavby, ich technických parametrách a správnom postupe inštalácie.

Izolácia soklom – zabránenie úniku tepla

Moderné izolačné materiály sú zvyčajne jednoduché na manipuláciu a aplikáciu. Avšak, je dôležité venovať pozornosť dôkladnému čisteniu stien pred inštaláciou, aby izolačné dosky pevne držali. Neodporúča sa používať hmoždiniek na upevnenie dosiek, pretože môžu poškodiť hydroizoláciu a znížiť efektivitu soklového zateplenia voči vode.

Pri izolácii sokla ide nielen o zabránenie úniku tepla, ale aj o zabezpečenie dlhodobej funkčnosti celej stavby. Tieto odporúčania vám môžu pomôcť pri správnej izolácii spodnej časti stavby. Ak však narazíte na nečakané problémy alebo potrebujete poradenstvo pred začatím projektu, neváhajte kontaktovať našich odborníkov.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »