27 júla, 2024
Zaujímavosti ZO SVETA

Polárna žiara: Magický úkaz na oblohe

Polarna žiara

Polárna žiara, známa aj ako aurora borealis na severnej pologuli a aurora australis na južnej pologuli, je jedným z najúžasnejších prírodných fenoménov, ktoré možno pozorovať na oblohe. Tento farebný svetelný úkaz fascinuje ľudí už po stáročia a spája sa s množstvom legiend a mýtov. V tomto článku sa pozrieme na to, čo je polárna žiara, ako vzniká a aké zaujímavosti sa s ňou spájajú.

Polárna žiara
Polárna žiara

Čo je polárna žiara?

Je svetelný úkaz, ktorý sa objavuje na oblohe v blízkosti magnetických pólov Zeme. Na severnej pologuli sa nazýva aurora borealis, čo znamená „severné svetlo“, a na južnej pologuli aurora australis, teda „južné svetlo“. Tento jav je viditeľný hlavne v polárnych oblastiach, najmä v Nórsku, Švédsku, Fínsku, Kanade, na Aljaške a na juhu Nového Zélandu a Austrálie.

Ako vzniká polárna žiara?

Aurora australis vzniká v dôsledku interakcie nabitých častíc zo Slnka s magnetickým poľom Zeme. Slnko neustále vysiela do vesmíru prúd nabitých častíc, nazývaný slnečný vietor. Keď tento slnečný vietor narazí na magnetické pole Zeme, časť nabitých častíc je nasmerovaná k polárnym oblastiam.

Tieto častice sa následne zrážajú s molekulami a atómami v zemskej atmosfére, čo spôsobuje excitáciu týchto molekúl a atómov. Počas deexcitácie sa energia uvoľňuje vo forme svetla. Farba svetla závisí od typu molekuly alebo atómu, ktorý sa zráža s nabitými časticami. Kyslík napríklad vyžaruje zelené a červené svetlo, zatiaľ čo dusík vyžaruje modré a purpurové svetlo.

Zaujímavosti o polárnej žiare

  1. Historické zmienky a mýty: Aurora australis bola predmetom mnohých legiend a mýtov. Starí Vikinogovia verili, že polárna žiaraje odrazom štítov Valkýr na oblohe, ktoré sprevádzajú padlých bojovníkov do Valhally. Inuiti zas verili, že polárna žiara je svetlom, ktoré ukazuje cestu dušiam zomrelých do posmrtného života.
  2. Rôzne farby a tvary: Môže mať rôzne farby a tvary. Najbežnejšia je zelená farba, ale môže byť aj červená, modrá, purpurová či žltá. Tvar polárnej žiary môže byť rozmanitý – od oblúkov, cez pásy, až po opony či špirály.
  3. Výskum a pozorovanie: Moderná veda umožnila podrobnejšie skúmanie polárnej žiary. Vedci používajú satelity, pozemné stanice a dokonca aj rakety, aby lepšie pochopili tento jav. Vďaka týmto výskumom vieme viac o slnečnom vetre, magnetosfére Zeme a interakciách medzi nimi.
  4. Turizmus:: Polárna žiara priťahuje turistov z celého sveta. Existujú špeciálne zájazdy a exkurzie do oblastí, kde je tento úkaz najčastejší. V posledných rokoch sa stali veľmi populárne aj tzv. „aurora hunting“ zájazdy, kde sa turisti vydávajú na lov za polárnou žiarou v noci.
  5. Technológia: Nabité častice zo slnečného vetra môžu mať vplyv aj na technológiu. Môžu spôsobovať poruchy v satelitnej komunikácii, GPS systémoch a dokonca aj výpadky elektrickej energie. Preto je dôležité monitorovať slnečnú aktivitu a polárnu žiaru.

Záver

Je fascinujúcim prírodným úkazom, ktorý nielenže ponúka nádherný vizuálny zážitok, ale aj poskytuje cenné informácie o slnečnej aktivite a magnetosfére Zeme. Či už ste vedec, turista alebo jednoducho milovník prírody, polárna žiara určite stojí za pozornosť. Ak budete mať príležitosť, neváhajte sa vybrať do polárnych oblastí a zažiť túto magickú svetelnú šou na vlastné oči.

Viac článkov nájdete na našej stránke

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »