28 marca, 2024
Nezaradené Zaujímavosti ZDRAVIE ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Ako sa v tele metabolizuje kofeín?

Kofein

S kofeínom sa stretávame v našej strave denne, ako sa v tele metabolizuje a ako dlho ? Aké potraviny kofeín obsahuje a aké dávky kofeínu je zdravé pre ľudské telo ?

Kofeín sa metabolizuje v pečeni pomocou enzýmu CYP1A2. Metabolizmus kofeínu vedie k tvorbe metabolitov, ako je paraxantín a teofylín. Tieto metabolity sa následne vylúčia močom. Rýchlosť metabolizmu kofeínu sa môže líšiť medzi jednotlivcami v závislosti od genetických faktorov a príjmu iných liekov.

Kofein
Kofein

Ako dlho metabolizuje kofeín?

Polčas eliminácie kofeínu (čas potrebný na vylúčenie polovice dávky) sa pohybuje v priemere medzi 2 a 5 hodinami u dospelých. Avšak, polčas eliminácie kofeínu sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, ako sú vek, hmotnosť, metabolizmus a príjem iných liekov. Napríklad u tehotných žien môže byť polčas eliminácie kofeínu predĺžený.

Čo spôsobuje kofeín v tele ?

Kofeín pôsobí v tele tým, že blokuje účinok adenozínu, ktorý je chemickou látkou, ktorá sa v tele vytvára počas dňa a znižuje aktivitu nervového systému. Keď kofeín blokuje účinok adenozínu, dochádza k zvýšeniu aktivity nervového systému a k uvoľneniu iných stimulujúcich látok, ako je noradrenalín a dopamín. Tieto látky môžu viesť k zvýšeniu bdelosti, zlepšeniu koncentrácie a zrýchleniu reakčnej doby.

Kofeín môže tiež viesť k zvýšeniu krvného tlaku, frekvencie srdcového tepu a k prekrveniu svalov, čo môže zlepšiť výkon v krátkodobom časovom horizonte. Avšak, príliš vysoký príjem kofeínu môže viesť k nežiaducim vedľajším účinkom, ako sú nespavosť, podráždenosť, nervozita a nevoľnosť. Preto sa odporúča prísne dodržiavať odporúčané dávkovanie.

Aká množstvo kofeínu je odporúčané pre dospelého človeka denne?

Odporúčaný denný príjem kofeínu pre dospelých je približne 400 mg. Toto číslo sa však môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, ako je vek, pohlavie, hmotnosť a individuálna citlivosť. Niektoré štúdie ukazujú, že príjem až do miery 600-700 mg za deň je stále bezpečný pre väčšinu dospelých.

Je dôležité si uvedomiť, že kofeín sa nachádza nielen v káve, ale aj v iných nápojoch a potravinách, ako sú energetické nápoje, čaj, čokoláda a niektoré lieky. Preto je dôležité sledovať celkový príjem kofeínu a vyhnúť sa príliš veľkým dávkam, aby sa predišlo nežiaducim vedľajším účinkom.

V akých potravinách sa nachádza kofeín?

Kofeín sa nachádza v mnohých potravinách a nápojoch, vrátane:

  1. Káva: káva je najznámejším zdrojom kofeínu, a v závislosti od druhu a spôsobu prípravy môže obsahovať od 30 do 200 mg kofeínu v jednej šálke.
  2. Čaj: čaj obsahuje menej kofeínu ako káva, ale stále môže byť zdrojom. Jedna šálka čaju môže obsahovať od 20 do 60 mg kofeínu.
  3. Energetické nápoje: energetické nápoje obsahujú vysoké dávky kofeínu, aj keď ich presný obsah sa môže líšiť v závislosti od značky.
  4. Čokoláda: čokoláda obsahuje malé množstvá kofeínu, ale môže byť stále zdrojom pre niektorých ľudí.
  5. Niektoré lieky: niektoré lieky, ako sú analgetiká, proti kašľu a prehĺtacie tablety, môžu obsahovať kofeín.

Je dôležité si uvedomiť, že kofeín sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, ako je druh potraviny alebo nápoja a spôsob výroby, a preto je dôležité presne sledovať informácie o obsahu kofeínu na obaloch.

Zaujal vás tento článok? Pozrite si viac článok na našom portále 24daynews

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »