27 apríla, 2024
ŠPORT ZDRAVIE ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Čo je kreatín, kedy užívať ?

Co je kreatin

Čo je kreatín? Kreatín je prirodzená látka, ktorá sa nachádza v malých množstvách v mäse a rybách a je dôležitou súčasťou energetického metabolizmu v ľudskom tele. V tele sa kreatín ukladá hlavne v svaloch vo forme kreatínfosfátu.

Kreatín sa využíva v športovej výžive a doplnkoch stravy kvôli jeho schopnosti zvyšovať hladiny fosfokreatínu v svaloch. To môže pomôcť športovcom pri krátkodobých a výbušných aktivitách, ako sú ťahy či záťažové cvičenia.

Výskumy ukázali, že pravidelné užívanie kreatínu môže zlepšiť fyzickú výkonnosť, predĺžiť dobu výkonu vo vysokointenzívnych cvičeniach a podporiť získavanie svalovej hmoty.

Čo robí kreatín v tele ?

Kreatín je dôležitá látka, ktorá má niekoľko funkcií v tele, najmä v svaloch. Hlavnou funkciou kreatínu je zvyšovanie hladiny fosfokreatínu v svaloch. Tu je niekoľko dôležitých vecí, ktoré kreatín robí v tele:

Poskytuje energiu svalom: Kreatín sa ukladá v svaloch vo forme kreatínfosfátu. Pri krátkodobých a výbušných aktivitách, ako sú ťahy či záťažové cvičenia, kreatín pomáha regenerovať ATP (adenozín trifosfát), čo je základná jednotka energie v bunkách.

Zlepšuje výkonnosť: Vďaka schopnosti dodávať svalom dodatočnú energiu môže kreatín zlepšiť fyzickú výkonnosť počas vysoko intenzívnych tréningov. Tým pádom môže zvýšiť maximálnu silu a výdrž.

Podporuje rast svalovej hmoty: Niekedy je kreatín spojený s nárastom svalovej hmoty. To môže byť spôsobené zvýšenou tvorbou svalového tkaniva počas tréningov a zlepšenou schopnosťou vykonávať výbušné cvičenia.

Má neuroprotektívne vlastnosti: Okrem vplyvu na svaly môže kreatín mať aj neuroprotektívne účinky, čo znamená, že môže chrániť nervové bunky pred poškodením.

Podporuje regeneráciu: Kreatín môže pomáhať rýchlejšej regenerácii svalov po intenzívnych tréningoch, čo môže pomôcť znížiť bolesť a zlepšiť celkový tréningový program.

Kedy kreatín užívať?

Kreatín sa môže užívať kedykoľvek počas dňa, no niektorí ľudia uprednostňujú určité časovanie na základe svojich tréningových rutín a osobných preferencií. Tu sú niektoré možnosti:

Pred alebo po tréningu: Mnoho ľudí uprednostňuje užívanie kreatínu okolo tréningu, pretože to môže pomôcť zvýšiť množstvo kreatínu v svaloch v čase, keď sú najviac aktívne. Dávka kreatínu by mala byť približne 3-5 gramov denne.

Rozdelené dávkovanie: Niektorí ľudia si zvolia rozdelené dávkovanie, pri ktorom užijú menšie množstvo kreatínu niekoľkokrát počas dňa.

Ráno: Pre niektorých ľudí môže byť vhodné užívať kreatín ráno, aby zabezpečili konzistentnú hladinu kreatínu v tele počas dňa.

V priebehu dňa: Ak nie ste veľkým fanúšikom užívania doplnkov stravy okolo tréningu, môžete kreatín užívať kedykoľvek inokedy počas dňa.

Je dôležité, aby ste dodržiavali odporúčania na obale doplnku stravy a konzultovali užívanie kreatínu s lekárom alebo odborníkom na výživu, ak máte akékoľvek zdravotné problémy alebo užívate iné lieky alebo doplnky. Zabezpečte si kvalitný a overený kreatín, aby ste dosiahli najlepšie výsledky.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »