28 apríla, 2024
KULTÚRA Zaujímavosti ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Medzinárodný deň mužov

Každý veľmi dobre vie kedy sa oslavuje Medzinárodný deň žien. Ale viete kedy je Medzinárodný deň mužov ? Medzinárodný deň mužov ako sviatok všetkých mužov sa oslavuje 19.novembra. Prečo oslavovať tento sviatok ?Je to predovšetkým možnosť pripomenúť si úspechy mužov a chlapcov a ich významné postavenie v rámci spoločnosti a obzvlášť rodiny. Sláviť tento deň znamená hlavne možnosť otvárať témy a diskusie týkajúce sa množstva problémov, ktorým  muži a chlapci často čelia.

Medzinárodný deň mužov sa oslavuje 19.novembra.

Mnoho problémov sa týka ich fyzického a duševného zdravia, ktoré sú aj dôsledkom mnohých rigidných rodových stereotypov. Príkladom takýchto stereotypov sú napríklad vety typu: „Vzmuž sa!, „Chlapci neplačú!“ alebo „Každý deň je medzinárodný deň mužov!“  Skúsme vzdať hold mužom a vynechajme toto klišé z nášho prejavu.

Medzinárodný deň mužov a história

Pôvodcom myšlienky oslavovať deň mužov bol Thomas Oaster, ktorý predstavil túto myšlienku verejnosti v roku 1991. V roku 1999 opäť oživil myšlienku Medzinárodného dňa mužov historik  z Trinidadu a Tobaga, pán Jerome Teelucksingh. Dr. Teelucksingh vybral tento deň preto, lebo 19. novembra mal jeho otec narodeniny. Zároveň v tento deň v roku 1989 futbalový tím Trinidad a Tobago zjednotil krajinu pri snahe kvalifikovať sa na Svetový pohár. Dr. Teelucksingh chcel tento deň venovať všetkým mužom, ale najmä diskusii o problémoch, ktoré muži a chlapci zažívajú. Dr. Teelucksingh odôvodnil vznik tohto sviatku najmä tým, že neexistoval sviatok venovaný mužom. Medzinárodný deň mužov získal podporu  aj od zástupcov UNESCO a tento deň oslavuje nielen Trinidad a Tobago, ale aj iné krajiny. Bohužiaľ Medzinárodný deň mužov nie je oficiálne uznaný Organizáciou spojených národov, na rozdiel od Medzinárodného dňa žien. Organizácia spojených národov v tento deň oslavuje Svetový deň toaliet.

Medzinárodný deň mužov a jeho význam

Prečo oslavovať deň mužov? Snahou a účelom oslavy tohto sviatku je najmä:

  • edukácia ohľadom zdravia mužov či už fyzického alebo duševného 
  • odstraňovať stereotypy, podporovať rodovú rovnocennosť
  • bojovať  proti diskriminácii
  • oslavovať pozitívny prínos mužov spoločnosti
  • poukazovať na  pozitívne mužské vzory
  • budovať  bezpečnejší svet bez strachu, v ktorom budú môcť všetci ľudia naplniť svoj potenciál a zručnosti.

Nájdime si v tento deň čas na všetkých mužov, otcov, bratov, kolegov, spolužiakov a porozprávajme sa s nimi o nich o ich problémoch či obavách. Niekedy stačí  len  počúvať. Prípadne ich potešme nejakou maličkosťou alebo knihou.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »