27 apríla, 2024
ZDRAVIE ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Nízky krvný tlak: Príčiny, hodnoty a riešenia

Nízky krvný tlak

Nízky krvný tlak, medicínsky známy ako hypotenzia, môže byť pre niektorých žiaduci, najmä v porovnaní s vysokým krvným tlakom, ktorý má známe riziká. Napriek tomu môže byť pre niektorých ľudí problémom, najmä ak je sprevádzaný príznakmi, ako sú závraty alebo mdloby. V tomto článku sa pozrieme na to, čo znamená mať nízky krvný tlak, aké sú jeho možné príčiny, hodnoty, ktoré ho definujú, a spôsoby, ako ho možno efektívne zvýšiť.

Ako sa meria krvný tlak

Krvný tlak je meraný dvoma číslami: systolickým a diastolickým tlakom. Systolický tlak predstavuje tlak v artériách, keď srdce bije a pumpuje krv, zatiaľ čo diastolický tlak je tlak v artériách, keď srdce odpočíva medzi údermi. Normálne hodnoty krvného tlaku sú približne 120/80 mmHg. Hodnoty nižšie než 90/60 mmHg sú všeobecne považované za nízky krvný tlak.

Príznaky a hodnoty nízkeho krvného tlaku

Ľudia s nízkym krvným tlakom môžu zažívať rôzne príznaky, vrátane závratov, únava, nejasného videnia, slabosti, rýchleho alebo plytkého dýchania, studených, vlhkých koží, a v niektorých prípadoch mdloby. Tieto príznaky sa môžu objaviť, keď krvný tlak klesne náhle alebo ak je dlhodobo nízky. Môže byť pre niektorých ľudí znakom podkladových zdravotných problémov, a preto je dôležité identifikovať príčinu. Dlhodobý nízky krvný tlak bez prítomnosti príznakov obvykle nie je dôvodom na obavy, ale ak je sprevádzaný symptómami, môže to naznačovať vážnejšie zdravotné problémy, ktoré si vyžadujú pozornosť.

Nízky krvný tlak

Medzi faktory, ktoré môžu spôsobiť negatívne vplývať na tlak patria dehydratácia, kde strata vody v tele vedie k slabosti, únave a v niektorých prípadoch k mdlobám. Srdcové ochorenia, ako sú extrémne nízke srdcové frekvencie, srdcové zlyhania alebo srdcové infarkty, môžu tiež spôsobiť nízky krvný tlak. Ďalej, endokrinné problémy, ako sú komplikácie so štítnou žľazou, adrenalínové insuficiencie alebo v niektorých prípadoch cukrovka.

Diagnostika nízkeho krvného tlaku zahŕňa fyzikálne vyšetrenie a zber anamnézy pacienta, aby sa vylúčili možné príčiny. Lekár môže tiež odporučiť ďalšie testy, ako sú krvné testy, EKG (elektrokardiogram) alebo echokardiogram, aby posúdil srdcovú funkciu.

Manažment a liečba

Liečba sa zvyčajne zameriava na liečbu podkladovej príčiny. V niektorých prípadoch, ako napríklad pri dehydratácii, môže byť dostatočné zvýšenie príjmu tekutín a soli. Pre iné príčiny môže byť potrebná zmena liekovej terapie alebo zmeny v životnom štýle, ako je pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava a vyhýbanie sa alkoholu.

Ako zvýšiť nízky krvný tlak?

Prírodné metódy zahŕňajú zvýšený príjem soli (v rámci odporúčaní lekára), pitie viac vody na zabránenie dehydratácii, a konzumácia menších, častejších jedál, aby sa zabránilo náhlemu poklesu. Fyzická aktivita, ako je pravidelné cvičenie, môže tiež pomôcť zvýšiť krvný tlak tým, že zlepšuje cirkuláciu a srdcovú funkciu. Počas tehotenstva a je zvyčajne dočasný. U starších dospelých môže byť spojený so zvýšeným rizikom pádov a zranení. Vždy je dôležité konzultovať s lekárom o akýchkoľvek zmenách, najmä ak sú sprevádzané inými symptómami.

Prevencia zahŕňa zdravý životný štýl, pravidelnú kontrolu konzultácie s lekárom o akýchkoľvek zmenách vo vašom zdravotnom stave. Monitorovanie tlaku doma môže byť tiež užitočné pre tých, ktorí majú riziko nízkeho krvného tlaku, aby mohli včas zaznamenať a riešiť akékoľvek problémy. Opakom nízkeho krvného tlaku je vysoký krvný tlak, prečítajte si o rozikách.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »