24DAY NOVINKY Blog KULTÚRA Medzinárodný deň mužov
KULTÚRA Zaujímavosti ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Medzinárodný deň mužov

Každý veľmi dobre vie kedy sa oslavuje Medzinárodný deň žien. Ale viete kedy je Medzinárodný deň mužov ? Medzinárodný deň mužov ako sviatok všetkých mužov sa oslavuje 19.novembra. Prečo oslavovať tento sviatok ?Je to predovšetkým možnosť pripomenúť si úspechy mužov a chlapcov a ich významné postavenie v rámci spoločnosti a obzvlášť rodiny. Sláviť tento deň znamená hlavne možnosť otvárať témy a diskusie týkajúce sa množstva problémov, ktorým  muži a chlapci často čelia.

Medzinárodný deň mužov sa oslavuje 19.novembra.

Mnoho problémov sa týka ich fyzického a duševného zdravia, ktoré sú aj dôsledkom mnohých rigidných rodových stereotypov. Príkladom takýchto stereotypov sú napríklad vety typu: „Vzmuž sa!, „Chlapci neplačú!“ alebo „Každý deň je medzinárodný deň mužov!“  Skúsme vzdať hold mužom a vynechajme toto klišé z nášho prejavu.

Medzinárodný deň mužov a história

Pôvodcom myšlienky oslavovať deň mužov bol Thomas Oaster, ktorý predstavil túto myšlienku verejnosti v roku 1991. V roku 1999 opäť oživil myšlienku Medzinárodného dňa mužov historik  z Trinidadu a Tobaga, pán Jerome Teelucksingh. Dr. Teelucksingh vybral tento deň preto, lebo 19. novembra mal jeho otec narodeniny. Zároveň v tento deň v roku 1989 futbalový tím Trinidad a Tobago zjednotil krajinu pri snahe kvalifikovať sa na Svetový pohár. Dr. Teelucksingh chcel tento deň venovať všetkým mužom, ale najmä diskusii o problémoch, ktoré muži a chlapci zažívajú. Dr. Teelucksingh odôvodnil vznik tohto sviatku najmä tým, že neexistoval sviatok venovaný mužom. Medzinárodný deň mužov získal podporu  aj od zástupcov UNESCO a tento deň oslavuje nielen Trinidad a Tobago, ale aj iné krajiny. Bohužiaľ Medzinárodný deň mužov nie je oficiálne uznaný Organizáciou spojených národov, na rozdiel od Medzinárodného dňa žien. Organizácia spojených národov v tento deň oslavuje Svetový deň toaliet.

Medzinárodný deň mužov a jeho význam

Prečo oslavovať deň mužov? Snahou a účelom oslavy tohto sviatku je najmä:

  • edukácia ohľadom zdravia mužov či už fyzického alebo duševného 
  • odstraňovať stereotypy, podporovať rodovú rovnocennosť
  • bojovať  proti diskriminácii
  • oslavovať pozitívny prínos mužov spoločnosti
  • poukazovať na  pozitívne mužské vzory
  • budovať  bezpečnejší svet bez strachu, v ktorom budú môcť všetci ľudia naplniť svoj potenciál a zručnosti.

Nájdime si v tento deň čas na všetkých mužov, otcov, bratov, kolegov, spolužiakov a porozprávajme sa s nimi o nich o ich problémoch či obavách. Niekedy stačí  len  počúvať. Prípadne ich potešme nejakou maličkosťou alebo knihou.

Exit mobile version