27 apríla, 2024
ZDRAVIE

Cholesterol dobrý aj zlý kamarát

Cholesterol arteria

Cholesterol je voskovitá, tuková látka, ktorá je nevyhnutná pre mnoho dôležitých funkcií v tele. Nachádza sa v každej bunkovej membráne a je základnou stavebnou jednotkou pre tvorbu niektorých hormónov, vitamínu D a žlčových kyselín, ktoré pomáhajú tráviť tuk. Napriek svojim dôležitým úlohám môže byť známy aj svojím negatívnym vplyvom na zdravie srdca, najmä keď je jeho hladina v krvi príliš vysoká.

Typy cholesterolu

Cholesterol sa v tele prepravuje vo forme lipoproteínov, ktoré sú kombináciou lipidov (tukov) a proteínov. Tieto lipoproteíny sa klasifikujú podľa ich hustoty:

LDL (Low-Density Lipoprotein) – „Zlý“ Cholesterol:
LDL je známy ako „zlý“, pretože vysoké hladiny LDL môžu prispieť k tvorbe plakov v artériách. Tieto plaky môžu zúžiť alebo zablokovať artérie, čo vedie k zvýšenému riziku srdcových ochorení a mozgovej príhody.

HDL (High-Density Lipoprotein) – „Dobrý“ Cholesterol:
HDL je považovaný za „dobrý“ , pretože pomáha odstraňovať LDL cholesterol z artérií a späť do pečene, kde môže byť spracovaný a vylúčený z tela. Vyššie hladiny HDL sú spojené s nižším rizikom vzniku srdcových ochorení.

VLDL (Very-Low-Density Lipoprotein) a Chylomikróny:
Tieto dva typy lipoproteínov prenášajú triglyceridy, ktoré sú druhom tuku v krvi. Vysoké hladiny triglyceridov tiež prispievajú k riziku vzniku srdcových ochorení.

Ako sa meria

Meria sa krvným testom, ktorý zahŕňa lipoproteínový profil. Tento test poskytuje informácie o celkovom cholesterole, LDL, HDL a triglyceridoch. Odporúča sa, aby dospelí mali tento test vykonaný každé 4 až 6 rokov.

Prevencia a liečba

Cholesterol môže zablokovať artérie
Atérie

Správanie životného štýlu má zásadný vplyv na hladiny cholesterolu. K zlepšeniu profilu a zníženiu rizika srdcových ochorení môžu prispieť tieto kroky:

  • Zdravá strava: Obmedzenie príjmu nasýtených tukov a trans-tukov, zvyšovanie príjmu ovocia, zeleniny a celozrnných produktov.
  • Pravidelná fyzická aktivita: Cvičenie môže pomôcť zvýšiť hladinu HDL a znížiť hladiny LDL a triglyceridov.
  • Udržiavanie zdravej hmotnosti: Nadmerná hmotnosť alebo obezita môže zvýšiť riziko vysokého cholesterolu.
  • Fajčenie: Fajčenie môže znížiť hladinu HDL a zvýšiť riziko srdcových ochorení.

V niektorých prípadoch, keď životný štýl nestačí na kontrolu hladín cholesterolu, môžu byť potrebné lieky

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »