12 mája, 2024
ZDRAVIE

Reumatoidná artritída: Definícia, rýchlosť progresie a prejavy

reumaticka artritida

Reumatoidná artritída je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje hlavne kĺby. Je charakterizovaná zápalom kĺbov a postupným poškodzovaním kĺbových štruktúr. Toto ochorenie môže mať výrazný vplyv na kvalitu života pacientov, pretože vedie k obmedzeniu pohyblivosti a spôsobuje bolesť a nepríjemnosti.

Reumatoidná artritída

Definícia:
Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém tela omylom útočí na vlastné kĺby. Tento chronický zápal kĺbov môže postihnúť nielen kĺby, ale aj iné orgány a tkanivá, ako sú srdce, pľúca, krvné cievy a koža. Reumatoidná artritída sa často vyskytuje symetricky, čo znamená, že postihnutý je rovnaký kĺb na oboch stranách tela.

Rýchlosť progresie:
Rýchlosť, akou sa reumatoidná artritída vyvíja, sa líši medzi jednotlivými pacientmi. Niektorí ľudia môžu mať miernu formu ochorenia s občasnými zápalovými epizódami, zatiaľ čo iní môžu mať agresívnejšiu formu, ktorá vedie k rýchlemu poškodzovaniu kĺbov a funkčnej degradácii.

Väčšina prípadov reumatoidnej artritídy sa však vyvíja postupne. Na začiatku sa často prejavuje miernymi príznakmi, ako sú únava, nevoľnosť, bolesť a tuhosť kĺbov. Neskôr môžu pacienti zažívať opuchy kĺbov, obmedzenú pohyblivosť, bolesť pri pohybe a deformácie kĺbov.

Prejavy reumatoidnej artritídy:
Reumatoidná artritída môže mať rôzne prejavy, ktoré sa môžu líšiť medzi jednotlivými pacientmi. Tu sú niektoré z najčastejších prejavov:

  1. Bolesť a stuhnutosť kĺbov: Reumatoidná artritída spôsobuje bolesť, stuhnutosť a opuch kĺbov. Tieto príznaky sa zvyčajne prejavujú symetricky na oboch stranách tela, napríklad na obe ruky alebo obe nohy.
  2. Únavnosť a slabosť: Mnoho ľudí s reumatoidnou artritídou pociťuje nadmernú únavu a slabosť, ktorá sa môže prejavovať aj počas bežných denných aktivít.
  3. Zápalové prejavy: Reumatoidná artritída môže spôsobiť zápalové prejavy, ako sú červená a teplá koža okolo postihnutých kĺbov, a dokonca aj horúčka.
  4. Ranná stuhnutosť: Mnoho ľudí s touto formou artritídy má rannú stuhnutosť kĺbov, čo znamená, že ráno majú problémy s pohybom a potrebujú viac času na rozohnutie kĺbov.
  5. Deformácia kĺbov: V pokročilých štádiách môže reumatoidná artritída spôsobiť deformácie kĺbov, ktoré sa môžu skrútiť, zmeniť tvar alebo byť obmedzené vo svojej funkčnosti.

Je dôležité, aby ste sa pri akýchkoľvek príznakoch reumatoidnej artritídy poradili s lekárom, ktorý vám môže správne diagnostikovať a navrhnúť vhodnú liečbu.

Pozrite si aj naše ďalšie články – Čo sú extrasystoly?Magnézium, ako funguje v tele človeka?

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »