30 apríla, 2024
ZDRAVIE

Čo je ablácia ?

Ablácia EKG

V posledných rokoch sa zvýšila pozornosť na metódy liečby srdcových arytmii, najmä na takzvanú abláciu srdcových tkanív. Tento postup sa ukazuje ako efektívne riešenie pre rôzne typy arytmii, vrátane extrasystol, ktoré môžu spôsobiť nepohodlie a obavy u pacientov.

Čo je ablácia ?

Ablácia srdcových tkanív je minimálne invazívny medicínsky zákrok, ktorý sa používa na liečbu určitých druhov srdcových arytmii. Procedúra spočíva v zničení malých oblastí srdcového tkaniva, ktoré spôsobujú nepravidelný srdcový rytmus. Toto sa najčastejšie vykonáva pomocou rádiofrekvenčnej energie, ktorá sa dodáva prostredníctvom tenkej sondy vloženej do srdca cez cievy.

Prečo sa robí Ablácia?

Hlavným dôvodom, prečo lekári odporúčajú abláciu, je neefektívnosť štandardnej liečby arytmie, ako sú lieky, alebo keď arytmia spôsobuje výrazné symptómy alebo ohrozuje zdravie pacienta. Extrasystoly, ktoré sú prípadmi predčasných srdcových úderov, môžu byť obzvlášť rušivé pre pacientov, spôsobujúc pocity búšenia srdca, únava alebo dokonca závraty. Ablácia môže týmto pacientom poskytnúť úľavu od symptómov a zlepšiť kvalitu ich života.

Ako prebieha ablácia?

Ablácia sa zvyčajne vykonáva v špecializovanom kardiologickom centre. Pacient je pod lokálnou anestéziou, a v niektorých prípadoch aj pod sedatívami, aby bol počas procedúry pokojný a pohodlný. Lekár vloží katéter do srdca pacienta cez cievny prístup, zvyčajne v slabine. S pomocou zobrazovacích techník, ako je napríklad echokardiografia alebo elektroanatomické mapovanie, identifikuje lekár oblasti srdcového tkaniva, ktoré sú zdrojom arytmie, a potom aplikuje liečebnú energiu na ich zničenie alebo izoláciu.

Ablácia srdcových tkanív prináša významné výhody pre pacientov trpiacich určitými typmi arytmii, najmä ak iné formy liečby zlyhali alebo nie sú vhodné. Medzi hlavné výhody patria zníženie alebo úplné odstránenie symptómov, zlepšenie fyzickej výkonnosti a znižovanie potreby užívania liekov.

Aj keď je ablácia považovaná za relatívne bezpečný zákrok, ako každý medicínsky zákrok, aj ona nesie určité riziká. Tieto môžu zahŕňať komplikácie súvisiace s vstupom do cievneho systému, poškodenie srdcového tkaniva alebo nervov, infekcie alebo dokonca riziko cievnych príhod. Tieto riziká sú však zriedkavé a zákrok sa vykonáva len po dôkladnom zhodnotení potenciálnych prínosov oproti možným rizikám.

Ablácia srdcových tkanív predstavuje dôležitý pokrok v liečbe srdcových arytmii. Pre pacientov s extrasystolami môže znamenať významné zlepšenie kvality života. Ak uvažujete o tomto zákroku, je dôležité poradiť sa so špecializovaným kardiológom, ktorý môže posúdiť váš prípad a pomôcť rozhodnúť o najlepšej možnej liečbe pre vaše špecifické zdravotné potreby.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »