29 apríla, 2024
ZDRAVIE

Ploštice posteľné  a ich výskyt

Ploštice posteľné spoločník, ktorý vám znepríjemní  život

Ploštice posteľné  sú malý  parazitický  hmyz,  ktorý sa živí krvou. Dospelé ploštice posteľné môžu vydržať bez jedla aj niekoľko mesiacov, zatiaľ čo mladé jedince potrebujú pravidelnejšie kŕmenie na prežitie a rast. Ich kŕmenie trvá približne 5-10 minút, počas ktorého sa hostiteľ obvykle nezobudí, čo je dôsledkom anestetických a antikoagulačných látok v slinách ploštíc. Charakteristickým znakom uštipnutí je rad niekoľkých štípancov v rade alebo skupine, čo odráža pohyb ploštice po koži pri kŕmení.   Ploštice posteľné sú známe   svojou schopnosťou zotrvať skryté počas dňa a aktívne vyhľadávať hostiteľov počas noci. 

Ploštice posteľné
Ploštice posteľné

U postihnutého sa   po uhryznutí plošticou  posteľnou môžu  vyskytnúť  rôzne kožné  reakcie. Kožná reakcia sa môže  prejaviť  ako  malé škvrnité lézie, ktoré  potom  môžu  prerásť  do výrazných pľuzgierov s priemerom približne 5 cm, ktoré sprevádza intenzívne svrbenie. Niekedy  môže dôjsť k pľuzgierovitým erupciám. V prípade ak je ploštíc veľa,  postihnutý  môže mať rozsiahlu žihľavku alebo erytematózne vyrážky. Často sa uhryznutia vyskytujú v líniách pozdĺž končatín. U štípancov bolo zistených viac ako 40 patogénov, ale neexistujú jednoznačné dôkazy, že prenášajú na človeka nejaké choroboplodné zárodky. Pri veľkom počte štípancov môže dôjsť k anémii a ich alergény môžu vyvolať astmatické reakcie. (Bed Bugs: Clinical Relevance and Control Options, Authors: Stephen L. Doggett, Dominic E. Dwyer, Pablo F. Peñas, Richard C. Russell)  https://doi.org/10.1128/cmr.05015-11

Ploštice posteľné rozšírenie

Od konca 90. rokov 20. storočia  sa značne rozšírili  ploštice   druhov Cimex lectularius a Cimex hemipterus  a zažívajú celosvetový vzostup. Hoci ploštice  majú dlhodobú spojitosť s ľuďmi, v období od 50. rokov 20. storočia až takmer do začiatku 21. storočia bol tento škodca relatívne zriedkavým, najmä v ekonomicky vyspelejších krajinách. Nielenže bol opätovný výskyt tohto škodcu neočakávaný, ale miera jeho opätovného výskytu bola  pre mnohých   odborníkov  v  oblasti ochrany proti škodcom  veľkým prekvapením.

Okrem domácností a hotelov sa zamorenie objavuje aj v kancelárskom a maloobchodnom prostredí, v zdravotníctve, v doprave , v kinách a pod.. Ploštice uprednostňujú teplé a suché prostredie blízko miest, kde spia alebo odpočívajú ich hostitelia. Často sa ukrývajú v škárach matracov, posteľových rámov, nábytku, za tapetami alebo v elektrických zásuvkách. Ich prítomnosť nie je nutne známkou nedostatočnej hygieny. Ploštice  dokážu prežiť v rôznych prostrediach, od nečistých ubytovní po luxusné  hotelové  izby.   Prieskum v Austrálii  v roku 2006 ukázal, že počet napadnutí  plošticami sa v prvých rokoch 21. storočia zvýšil o viac ako 4 500 %, čo je porovnateľné s tým, čo bolo zaznamenané v iných častiach sveta. Ploštice  predstavujú   značný  problémom  v Spojených štátoch, kde boli hlásené vo všetkých 50 štátoch.  V súčasnosti možno predpokladať, že  1 z 5 Američanov buď mal vo svojej domácnosti zamorenie  plošticami alebo pozná niekoho, kto sa s nimi stretol. (Bed Bugs: Clinical Relevance and Control Options, Authors: Stephen L. Doggett, Dominic E. Dwyer, Pablo F. Peñas, Richard C. Russell)  https://doi.org/10.1128/cmr.05015-11

Ploštice posteľné prečo ich výskyt vzrástol?

Za opätovný výskyt sú zodpovedné rôzne faktory.  U oboch  druhov  ploštíc   bola   zdokumentovaná rezistencia voči karbamátovým a pyretroidným insekticídom a nedávno aj voči organofosfátom.   Rezistencia voči organochlórovým látkam a pyretrínu je známa od 50. rokov 20. storočia. Rezistencia voči organochlórovým látkam naznačuje skríženú rezistenciu voči pyretroidom vzhľadom na ich podobný spôsob účinku.

Ploštice posteľné sú krvilačný hmyz

Rozdiel v súčasnosti v porovnaní s minulosťou spočíva v tom, že väčšina súčasnej  populácie ploštíc   je rezistentná   voči pyretroidom  a prevažná väčšina insekticídnych prípravkov používaných v súčasnosti patrí do skupiny pyretroidov. Rezistencia na insekticídy je pravdepodobne hlavnou príčinou opätovného výskytu ploštíc posteľných. Rezistentné  ploštice  sa rozšírili po celom svete v dôsledku  globalizácie.  Túto skutočnosť potvrdili genetické výskumy s použitím mikrosatelitných markerov a údajov o sekvencii mitochondriálnej DNA, kde populácia  ploštíc  z východnej časti Spojených štátov má  heterogénny pôvod naznačujúci viacnásobnú introdukciu (zavlečenie).

Ďalšou príčinou zvýšeného výskytu ploštíc   sú  nedostatočné postupy  pri ich   likvidácii.  Patrí sem  napr. nedostatočná odborná príprava technikov v oblasti eradikácie (ničenie choroboplodných organizmov), pomalá reakcia  príslušných inštitúcií   pri vypracovaní noriem na kontrolu ploštíc,  a tiež  neschopnosť dotknutých orgánov zabezpečiť, aby insekticídne prípravky uvádzané na trh boli účinné proti súčasným  kmeňom ploštíc.  Dôvodom  zvýšeného  výskytu   ploštíc   môžu byť  aj ťažkosti spojené so  získavaním  kvalitných informácií o účinnosti prípravkov na  ploštice posteľné. Bed Bugs: Clinical Relevance and Control Options, Authors: Stephen L. Doggett, Dominic E. Dwyer, Pablo F. Peñas, Richard C. Russell)  https://doi.org/10.1128/cmr.05015-11

Ako sa chrániť pred plošticami ?

  • Pravidelná kontrola – dôležité  je skontrolovať postele, matrace, rámy postelí, elektrické zásuvky, tapety, pohovky, kreslá, stoličky a ostatný  nábytok, či  nie sú prítomné ploštice prípadne ich výkaly.
  • Udržiavanie čistoty – pravidelné dôkladné vysávanie a čistenie  miest, kde sa zdržiavajú ľudia a zvieratá (domácnosti, kiná, ubytovacie zariadenia, dopravné prostriedky,  zdravotnícke zariadenia, knižnice, väznice, útulky a pod.). Pravidelné pranie oblečenia a posteľnej bielizne, ktoré mohli byť vystavené prítomnosti ploštíc.
  • Používanie ochranných poťahov na matrace – špeciálne navrhnuté poťahy môžu zabrániť plošticiam v prístupe k matracom a lôžkovinám.
  • Profesionálna dezinsekcia – v prípade závažnej infestácie (zamorenia)  je nevyhnutné zvoliť profesionálnu dezinsekciu, ktorá môže zahŕňať použitie chemických prípravkov, použitie suchej pary alebo prístroja pre hlboké zmrazovanie.

    Prevencia a rýchla reakcia v prípade výskytu ploštíc  sú kľúčové.  Pokiaľ máte podrozenie na zamorenie plošticami je dôležité, aby ste problém čo najskôr konzultovali s odborníkmi. Včasná profesiónálna dezinsekcia pomôže zabrániť ďalšiemu šíreniu ploštíc.
    Viac článkov

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »