16 septembra, 2024
Zaujímavosti ZDRAVIE ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Zeigarnikovej efekt: Prečo si lepšie pamätáme nedokončené úlohy?

Zeigarnikovej efekt

V živote sa často stretávame so situáciami, kedy si lepšie spomíname na úlohy, ktoré sme nedokončili, než na tie, ktoré sme už úspešne zvládli. Tento jav je známy ako Zeigarnikovej efekt a má svoje korene v psychológii. Pomenovanie získal podľa sovietskej psychologičky Blumy Zeigarnikovej, ktorá tento fenomén objavila v 20. rokoch 20. storočia.

História a objavenie Zeigarnikovej efektu

Bluma Zeigarniková si všimla zaujímavý jav počas jedného obeda v kaviarni. Pozorovala, že čašníci si presne pamätali objednávky, ktoré ešte neboli zaplatené, ale po tom, čo zákazníci zaplatili a odišli, ich spomienky na objednávky náhle zmizli. Toto pozorovanie viedlo Zeigarnikovu k myšlienke, že nedokončené úlohy zostávajú v pamäti oveľa dlhšie ako tie dokončené.

Aby svoje hypotézy overila, vykonala sériu experimentov. Účastníkom dala rôzne úlohy, pričom niektoré z nich prerušila a nedovolila im ich dokončiť. Neskôr zistila, že účastníci si lepšie pamätali práve tie úlohy, ktoré zostali nedokončené. Na základe týchto výsledkov vznikol termín „Zeigarnikovej efekt“, ktorý opisuje tendenciu ľudí lepšie si pamätať a byť viac motivovaní dokončiť prerušené alebo nedokončené úlohy.

Psychologický základ Zeigarnikovej efektu

Zeigarnikovej efekt je založený na kognitívnych procesoch, ktoré prebiehajú v mozgu, keď pracujeme na úlohe. Keď je úloha nedokončená, zostáva aktívna v našej mysli, čo vytvára určitý druh mentálneho napätia. Tento stav napätia zvyšuje našu pozornosť a schopnosť pamätať si nedokončenú úlohu, pretože náš mozog ju vníma ako neukončenú záležitosť, ktorú je potrebné doriešiť. Akonáhle úlohu dokončíme, napätie sa uvoľní a úloha sa dostane z aktívneho centra pozornosti, čo vedie k tomu, že si ju pamätáme menej intenzívne.

Zeigarnikovej efekt
Zeigarnikovej efekt

Zeigarnikovej efekt má praktické využitie v mnohých oblastiach, ako sú vzdelávanie, pracovné prostredie, či dokonca marketing a reklama.

Vzdelávanie: Učitelia a lektori môžu využívať tento efekt tým, že úmyselne nechajú niektoré témy nedokončené, čím stimulujú záujem študentov o ich dokončenie a tým aj o ich hlbšie pochopenie.

Produktivita: V pracovnom prostredí môže byť Zeigarnikovej efekt využitý na zvýšenie produktivity. Ak si ľudia rozdelia úlohy na menšie časti a nechajú niektoré z nich nedokončené, môžu sa motivovať k tomu, aby sa k nim vrátili a dokončili ich, čím zlepšia svoju celkovú produktivitu.

Marketing a reklama: Zeigarnikovej efekt sa využíva aj v marketingu, kde prerušené príbehy alebo nezodpovedané otázky v reklamných kampaniach udržiavajú pozornosť publika. Reklamy často využívajú tento efekt tým, že neukončia príbeh alebo nevyriešia problém, čím vyvolávajú v divákovi túžbu dozvedieť sa viac a tým pádom sa viac zaujímať o produkt alebo službu.

Zeigarnikovej efekt v digitálnom veku:

V dnešnej dobe, keď sme obklopení neustálym prúdom informácií a úloh, je Zeigarnikovej efekt stále relevantný. Často sa stáva, že sme prerušený v polovici práce správami na sociálnych sieťach, emailami alebo inými notifikáciami. Tieto prerušenia môžu zanechať nedokončené úlohy aktívne v našej mysli, čo môže byť niekedy stresujúce, ale na druhej strane môže tiež slúžiť ako motivácia k tomu, aby sme sa k úlohám vrátili a dokončili ich.

Zeigarnikovej efekt je fascinujúcim príkladom toho, ako naše myslenie a pamäť fungujú. Jeho pochopenie nám môže pomôcť nielen v každodennom živote, ale aj v profesionálnej praxi, či už ide o vzdelávanie, prácu alebo marketing. Prerušené úlohy majú moc udržať našu pozornosť a motivovať nás k ich dokončeniu, čo môže viesť k lepším výsledkom a efektívnejšiemu využívaniu času a zdrojov.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »