18 októbra, 2024
Nezaradené ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Ako dlho vydrží mäso, zelenina a pečivo v mrazničke?

Zistite, čo ovplyvňuje trvanlivosť potravín v mrazničke a ako ju predĺžiť. Prečítajte si, aká je odporúčaná dĺžka skladovania rôznych surovín v mrazničke.

Mrazenie je najúčinnejší spôsob, ako predĺžiť trvanlivosť potravín a minimalizovať plytvanie jedlom. Ochráni vaše jedlo pred skazením, zachová jeho chuť, štruktúru a tiež nutričné hodnoty. Mrazenie má však svoje zásady.

Čo má vplyv na životnosť potravín v mrazničke a ako predĺžiť ich trvanlivosť

Na životnosť jedál, ktoré uchovávate v mrazničke, má zásadný vplyv stálosť teploty. Častým otváraním mrazničky môže dôjsť k zvýšeniu teploty, čo skracuje dobu trvanlivosti potravín. Mrazené potraviny by mali byť uskladnené pri teplote najmenej -18 °C. Trvanlivosť mrazených potravín ovplyvňuje aj obsah tuku. Platí zásada, že čím viac tuku jedlo obsahuje, tým sa rýchlejšie kazí.

Aby ste čo najviac predĺžili trvanlivosť potravín, používajte kvalitné mraziace vrecká alebo vákuové nádoby, ktoré sú vzduchotesné a zamedzujú vysychaniu. Skvelým pomocníkom je vakuovačka, ktorá dokáže vysať vzduch, vďaka čomu si zachovajú mrazené potraviny dlhšie svoju kvalitu a chuť.

Jednoduchý trik, ako čo najviac zabrániť vysušeniu mäsa pri mrazení, je ho nenakrájať na plátky alebo malé kúsky, ale dať do mrazničky vcelku. A nezabudnite si na každé vrecko alebo dózu poznačiť čas zmrazenia. Takto si budete vedieť vždy presne skontrolovať, ako dlho sú potraviny v mrazničke a či ich už treba spotrebovať.

Každá potravina môže mať inú dĺžku trvanlivosti v mrazničke

Pre všetky potraviny uložené v mrazničke platí pravidlo, že by tam nemali zostať viac ako 1 rok. Ak prekročíte tento časový úsek, potraviny výrazne strácajú svoju chuť, vôňu a štruktúru. Zmrazená zelenina a ovocie sa po tejto dobe doslova rozpadnú.

TIP: Najbezpečnejšia metóda, ako rozmraziť potravinu, je vložiť ju do chladničky. Chladnička má priemernú teplotu okolo 4 °C. Rozmrazenie síce trvá dlhšie, ako u iných metód, ale minimalizujete riziko vzniku baktérií.

Odporúčaná dĺžka skladovania jednotlivých potravín pri -18 °C

Mäso a ryby

  • Tučné mäso: 2 mesiace
  • Hydina a ostatné druhy chudšieho mäsa: 8 – 10 mesiacov
  • Morské ryby a plody mora: 12 mesiacov
  • Sladkovodné ryby: 3 mesiace

Zelenina, ovocie a huby

Ovocie a zelenina: 10 mesiacov

Huby: 12 mesiacov

Ostatné:

Chlieb a pečivo: 6 mesiacov

Polievky a omáčky: 2 – 3 mesiace

Zmrzlina: 4 mesiace

Cesto: 3 mesiace

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »