28 marca, 2024
Bobor
Európa Zaujímavosti ZO SVETA

Bobrie rodiny spôsobujú v obci Kolsass rozruch

Bobry sú v Rakúsku zákonom chránené a manipulácia s nimi alebo s ich vodnými stavbami je prísne kontrolovaná.

Bobrom sa v rakúskej obci Kolassas darí, až tak, že miestnych obyvateľov postavili pred otázku ako ďalej s bobrom. Ako to poznáme aj na Slovensku, premnožený bobor si veľmi rýchlo a vehementne podmaňuje krajinu a mení ju doslova pred očami. Bobrie stavby, nahlodané stromy, upchatá kanalizácia, to je len malá časť z toho čo bobry v tejto rakúskej oblasti narobia. Celé to komplikuje fakt, že bobor je zákonom chránené zviera a manipulácia s ním alebo s jeho „prácou“ musí byť schválená rakúskymi úradmi.

Na rozdiel od súkromných osôb by obciam štát nekompenzoval žiadne náklady ( na odstraňovanie škôd )

tirolský štátny zástupca pre životné prostredie Johannes Kostenzer.

Toto hnevá starostov obcí, ktorí musia tieto škody ( ako napr. upchaté kanalizácie ) platiť z rozpočtu obce. Vážny problém spôsobujú ja nahlodané stromy pri cyklotrasách, ktoré sa môžu stať nebezpečné pre cyklistov. Aj preto musí starosta posielať aspoň 3 krát za týždeň terénnych pracovníkov na kontrolu takto „poškodených“ stromov.

Riešenie je asi v nedohľadne.

Kvôli problémom je v Kolsasse plán presťahovať bobry na západ. Presné plány sa ešte len pripravujú. Tie by sa upresnili na nadchádzajúcu jeseň. Zatiaľ tiež nie je jasné, či presídlenie zaplatí obec, štát alebo federálna rakúska vláda, ani v akom rozsahu a aké náklady presídlenie spôsobí.

„Bobory sa však presídľujú len výnimočne a musí byť všetko schválené,“ vysvetľuje vo všeobecnosti túto tému Kostenzer. Vo väčšine prípadov sa problémy dajú vyriešiť aj preventívnymi opatreniami, akými sú napríklad drôtené „nohavice“ okolo stromov. Či sa zvieratá po nákladnom presídlení len tak nevrátia, „nikto s istotou nevie,“ hovorí starosta Lindner.

Zdroj: ORF AT

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
Translate »