24DAY NOVINKY Blog Zaujímavosti Kazetová munícia: Čo je kazetová munícia a ako funguje ?
Zaujímavosti

Kazetová munícia: Čo je kazetová munícia a ako funguje ?

Kazetova municia

Názov „kazetová munícia“ sa odvoláva na druh munície, ktorá obsahuje viacero menších projektilov alebo submunícií. Tieto submunície sú zvyčajne zabalené v jednej väčšej nábojnici alebo kontajneri, ktorý je následne vystrelený z kanóna, raketového systému alebo leteckej bomby. Počas letu sa kontajner otvára a uvoľňuje submunície, ktoré potom padajú na cieľovú oblasť.

Fungovanie kazetovej munície je zvyčajne založené na princípe rozptýlenia submunície po dosiahnutí určitej výšky nad terénom. Tento proces môže byť riadený výbušnou náložou alebo iným mechanizmom, ktorý otvára kontajner a uvoľňuje submunície. Submunície môžu mať rôzne formy, napríklad malé bomby, strely alebo granáty.

Rozsah ničenia kazetovej munície závisí od jej typu, počtu submunícií a ich schopnosti explózie alebo iného spôsobu útoku na cieľ. Kazetová munícia môže mať potenciál poškodiť a ničiť široké spektrum cieľov, ako sú vozidla, obrnené jednotky, živý personál alebo infraštruktúra.

Používanie kazetovej munície je kontroverzné z dôvodu jej humanitárnych dôsledkov. Submunície, ktoré sa nerozptýlia alebo zostanú nevybuchnuté po svojom použití, môžu predstavovať vážne nebezpečenstvo pre civilistov, keďže ich prítomnosť môže trvať dlho po skončení konfliktu. Existuje riziko, že nevybuchnuté submunície môžu byť náhodne aktivované, spôsobiť smrť alebo vážne zranenia, a to aj u civilistov vrátane detí.

Medzinárodné dohovory a zmluvy, ako napríklad Ottawská úmluva z roku 1997, zakazujú používanie a výrobu kazetovej munície mnohými krajinami. Aj keď niektoré štáty stále používajú tento typ munície, mnoho z nich sa zaviazalo k odstráneniu alebo postupnému zničeniu svojich zásob kazetovej munície a k zastaveniu jej používania. Medzi štáty, ktoré používali kazetovú muníciu v minulosti, patria napríklad Spojené štáty americké, Rusko, Izrael, Saudská Arábia a niektoré ďalšie krajiny. Však je dôležité poznamenať, že táto informácia môže byť časom zastaraná, a preto je potrebné skontrolovať aktuálne informácie o politike a používaní kazetovej munície v konkrétnych krajinách.

Exit mobile version