24DAY NOVINKY Blog Zaujímavosti Granadír alebo Granatiersky pochod ? História tradičného jedla
Zaujímavosti ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Granadír alebo Granatiersky pochod ? História tradičného jedla

Granadír

Granadír, známy aj pod názvom „granadírsky pochod“ alebo „granatiersky pochod“, je jednoduché, chutné jedlo, ktoré má hlboké korene v stredoeurópskej kuchyni. Tento tradičný pokrm je obľúbený predovšetkým v krajinách ako Slovensko, Maďarsko a Rakúsko, kde sa stal súčasťou dedinských aj mestských jedálničkov.

Aká je história a ako vznikol jeho názov?

Pôvod jedla sa datuje do vojenských čias, keď bolo potrebné rýchle a výživné jedlo, ktoré by dokázalo nasýtiť vojakov na bojiskách. Jeho názov je odvodený od slova „granatieri“, čo boli vojenské jednotky špecializované na používanie ručných granátov. Tieto jednotky sa často spájali s jednoduchými jedlami, ktoré mohli rýchlo pripraviť z dostupných ingrediencií, ako sú zemiaky a cestoviny. V minulosti bol granadír jedlom chudobných, keďže hlavné suroviny – zemiaky, cestoviny a cibuľa – boli lacné a ľahko dostupné. Napriek tomu sa však stalo obľúbeným aj medzi šľachtou a mešťanmi, vďaka svojej jednoduchosti a sýtiacej hodnote.

Granadír

Recept je naozaj jednoduchý.

Základom Granadíru sú varené zemiaky a cestoviny (najčastejšie fliačky). Zemiaky sa uvaria, nakrájajú na kocky a zmiešajú s uvarenými cestovinami. Na panvici sa orestuje cibuľa do ktorej sa pridá mletá sladká paprika, ktorá dodá pokrmu sladkastú chuť, a spolu so zemiakmi a cestovinami sa všetko premieša. Dochucuje sa soľou, čiernym korením. Niektorí ľudia pridávajú aj slaninu alebo klobásu pre bohatšiu chuť, ale klasický recept je bezmäsitý. Ja som Granadír jedával s kyslou uhorkou a kyslou a páči sa mi tento recept na granadír.

Granadírsky pochod alebo Granatiersky pochod ?

Otázka správneho názvu pre toto jedlo je častou témou diskusií. Oba názvy – „granadírsky pochod“ aj „granatiersky pochod“ – sú zaužívané. Historicky správnejší názov je „granatiersky pochod“, pretože sa odvodzuje od granatierov (vojenských jednotiek). Avšak „granadírsky pochod“ sa takisto vžilo do hovorovej reči a v niektorých regiónoch Slovenska sa tento názov považuje za bežnejší.

Či už teda hovoríte o granadírskom alebo granatierskom pochode, stále máte na mysli ten istý lahodný pokrm – Granadír, ktorý si našiel svoje miesto na stoloch mnohých domácností.

Granadír je jedným z tých jedál, ktoré dokazujú, že aj s jednoduchými ingredienciami je možné vytvoriť chutný a výživný pokrm. Či už ho poznáte pod názvom „granadírsky pochod“ alebo „granatiersky pochod“, tento pokrm je symbolom tradície, jednoduchosti a kuchyne, ktorá vznikla z potrieb vojakov, no našla si cestu do bežného života. Tak čo? Vyskúšate ho dnes?

Zaujal vás tento článok ? Pozrite si Ďalšie články zo sekcie Životný štýl.

Exit mobile version