24DAY NOVINKY Blog Nezaradené Čo je Hamas: Skupina, Ideológia a Konflikty
Nezaradené POLITIKA ZO SVETA

Čo je Hamas: Skupina, Ideológia a Konflikty

Palestina

Čo je HAMAS? 

Hamas je islamská palestínske hnutie a politická strana s významným vplyvom v Gaze a čiastočne na Západnom brehu Jordánu. Je dôležitým hráčom v izraelsko-palestínskom konflikte a má komplexnú históriu a ideológiu.

Hamas – Kto sú? Hamas je skratka pre Harakat al-Muqawama al-Islamiyya, čo v arabčine znamená Islamské hnutie odporu. Bol založený v roku 1987 v dôsledku prvej intifády, palestínskeho povstania proti izraelskej okupácii. Hamas sa snaží dosiahnuť politické, sociálne a hospodárske zmeny na palestínskych územiach.

Hamas

Ideológia Hamasu: Hlavnými ideologickými piliermi Hamasu sú islamský fundamentalizmus a nacionalizmus. Organizácia odmieta uznanie Izraela a bojuje za vytvorenie palestínskeho štátu zahŕňajúceho Izrael, Západný breh Jordánu a pásmo Gazy. Jeho ideologická platforma je zakotvená v Charte z roku 1988, kde je základným cieľom zničenie Izraela a vytvorenie palestínskeho štátu.

Aktivity Hamasu: Hamas je známy svojou účasťou v ozbrojených konfliktoch s Izraelom. Od vzniku organizácie v roku 1987 vypuklo niekoľko vážnych vojenských konfliktov, vrátane operácií v Gaze v rokoch 2008, 2012 a 2014. Hamas tiež prevádzkuje sieť charitatívnych a sociálnych organizácií, čím získava podporu medzi obyvateľstvom na Gaze.

Vplyv a Podpora: Hamas má podporu niekoľkých kľúčových hráčov v regióne, vrátane Iránu, ktorý poskytuje finančnú a vojenskú pomoc, a katarského emíra, ktorý poskytuje finančnú podporu. Hamas získava aj istú podporu od niektorých palestínskych komunít a organizácií v diaspoře.

Kontroverzie a Kritika: Hamas je kontroverzná organizácia, ktorá je často obviňovaná z terorizmu kvôli útokom na izraelských civilistov. Izrael a mnohé západné krajiny ho považujú za teroristickú organizáciu. Hamasov prístup k bojujúcej sily bol kritizovaný za použitie taktiky, ktorá ohrozuje civilné obyvateľstvo.

Záver: Hamas je dôležitým hráčom v izraelsko-palestínskom konflikte a jeho vplyv na situáciu v oblasti je značný. Jeho ideológia a aktivity sú predmetom kontroverzií a konfliktov v medzinárodnom spoločenstve. Pre pochopenie súčasnej situácie na Blízkom východe je dôležité mať vedomosti o tejto organizácii a jej pôsobení.

Exit mobile version